۱۳۹۶ آبان ۱۶, سه‌شنبه

تن خسته دریای شمال گرفتار فاضلاب و پسماند

دریای خزر در حالی هنوز گرفتار پسماند و فاضلاب است که طبق اظهارات نمایندگان مجلس همت ملی برای رفع این آلودگی وجود ندارد.
دریای خزر و سواحلش دیگر حسی از آرامش به مسافرانش هدیه نمی کند و این اکوسیستم زیبا در زیر خرواری از زباله و فاضلاب مدفون شده  به نحوی که به سختی می توان قطعه ای از سواحل خزر را پیدا کرد که بتوان با آرامش و بدون نگرانی از تیزی زباله های خانگی و بیمارستانی بر روی شن ها قدم زد و از این طبیعت زیبا لذت برد.
به گزارش سایت خبری محیط زیست ایران (IENA) به نقل از خانه ملت، جاذبه های تاریخی و طبیعی فراوان خزر باعث شده سالانه گردشگران فراوانی از آن دیدن و خاطراتی به یادماندنی را ثبت کنند اما متاسفانه این اکوسیستم زیبا و دریای نیلگون امروزه حال و روز خوشی نداشته و درگیر بحران و معضل پسماند،  فاضلاب و آلودگی نفتی است.



آلودگی ساحل دریای خزر
دریای خزر به عنوان بزرگترین پهنه آبی محصور در خشکی با نام دریاچه دریافت کننده آلودگی از کشورهای اطراف خود معروف شده که ایران نیز نقش عمده و به سزایی در این آلودگی ها ایفا می کند.
این دریا بزرگترین پهنه آبی محصور در خشکی با وسعتی حدود 436000 کیلومتر مربع، 1200 کیلومتر طول و 220 تا 550 کیلومتر پهنا داشته و حجم آب آن افزون بر 77000 کیلومتر مکعب است؛ گودی این دریا در بخش شمالی، 10 تا 12 متر و در بخش میانی، تا 770 متر بوده و گودترین نقطه آن در بخش جنوبی، تا 1000 متر نیزمی رسد.
علاوه بر معضل ورود فاضلاب به دریا با انباشت و دپوی زباله در سواحل دریای خزر نیز مواجه هستیم به گونه ای که شیرابه های حاصل از این زباله ها به دریای خزر وارد و سواحل و دریا را آلوده و از سویی سلامت مسافران و شهروندان را در معرض تهدید قرار داده است.
نسبت به مطالعه کاربردی جهت مکان یابی مناسب برای انباشت و دپوی زباله غفلت شده است. رامین نورقلی پور، عضو هیات رئیسه مجمع نمایندگان استان گلستان در گفت و گو با خانه ملت تاکید دارد که دفع غیراصولی و غیربهداشتی زباله نه تنها در استان های شمالی بلکه در کشور به دلیل کمبود یا نبود مکان و فضای مناسب نیست بلکه متاسفانه نسبت به مطالعه کاربردی جهت مکان یابی مناسب برای انباشت و دپوی زباله غفلت شده، هر چند در این ارتباط اطلاعاتی وجود داشته و حتی مطالعات دانشگاهی نیز انجام شده اما به صورت کاربردی به آن پرداخته نشده است.
نورقلی پور بر این باور است: در جانمایی مکان های دپوی زباله به پارامتر و داده های مکانی مانند فاصله این مکان ها از مناطق مسکونی، جنگل، منابع آب سطحی و زیرزمینی، مناطق حساس زیست محیطی باید توجه شود.

تخلیه زباله های عفونی بیمارستان ها و مراکز درمانی به رودهای منتهی به دریای خزر و سواحل آن فاجعه ای بزرگ و جنایتی نابخشودنی را رقم زده است

هر چند آلودگی های نفتی، فاضلاب های خانگی و صنعتی این اکوسیستم زیبا را تهدید می کند اما متاسفانه تخلیه زباله های عفونی بیمارستان ها و مراکز درمانی به رودهای منتهی به دریای خزر و سواحل آن فاجعه ای بزرگ و جنایتی نابخشودنی را رقم زده است.

علی محمد شاعری، سخنگوی کمیسیون کشاورزی و عضو مجمع نمایندگان استان مازندران در این رابطه به خبرنگار خانه ملت، می گوید: روزانه 6 هزار تن پسماند خانگی، صنعتی و بیمارستانی در استان های شمالی تولید و به صورت غیربهداشتی دفع و شیرابه های حاصل از آنها بعد از تجزیه، آب های سطحی، زیرزمینی و دریای خزر را آلوده می کند.

انتقاد از عدم مدیریت پسماندهای بیمارستانی و ورود شیرابه های ناشی از دفع غیراصولی این پسماندها به آب های دریای خزر

وی با انتقاد از عدم مدیریت پسماندهای بیمارستانی و ورود شیرابه های ناشی از دفع غیراصولی این پسماندها به آب های دریای خزر معتقد است: برخی مراکز درمانی مجهز به سیستم های پیشرفته امحای زباله بیمارستانی نیستند به صورت جدی نیاز است وزارت بهداشت نسبت به تامین سیستم های پیشرفته امحای زباله بیمارستانی در تمامی مراکز درمانی اقدام کند زیرا شیرابه های حاصل از دفع غیراصولی این زباله ها سلامت مردم و حیات دریای خزر را تهدید می کند.

بی خطرسازی پسماندهای بیمارستانی باید در بیمارستان ها و مراکز درمانی انجام سپس به شهرداری ها برای دفع اصولی تحویل داده شود.

طبق اظهارات این نماینده مجلس بی خطرسازی پسماندهای بیمارستانی باید در بیمارستان ها و مراکز درمانی انجام سپس به شهرداری ها برای دفع اصولی تحویل داده شود اما متاسفانه برخی بیمارستان ها و مراکز درمانی با بی توجهی به رعایت ضوابط بی خطرسازی زباله های بیمارستانی آلودگی آب های زیرزمینی و دریای خزر را فراهم می کند.

حدود 25 درصد از  شناگاه های حاشیه رودخانه های مازندران به عنوان مناطق شنا ممنوع اعلام شد

ورود پسماند صنعتی و شیرابه های ناشی از زباله های انباشتی در حاشیه رودخانه های مازندران به نحوی است که در تابستان سال جاری 51 شناگاه در ساحل 338 کیلومتری مازندران ساماندهی شده که طبق بررسی زیست محیطی حدود 25 درصد از این شناگاه ها در حاشیه رودخانه ها به عنوان مناطق شنا ممنوع اعلام و محل شناگاه های آلوده به استانداری به عنوان متولی طرح سالم سازی دریا ارسال شده تا در اختیار متولیان طرح قرارگیرد.

به تازگی سازمان حفاظت محیط زیست، استفاده از پرچم های آبی و زرد را برای مشخص شدن مناطق سالم و آلوده ساحلی در خزر به عنوان یکی از راهکارهای جلوگیری از استفاده مردم از نقاط آلوده دریا در نظر گرفته است.

40درصد از شناگاه ها آلوده بوده و  نصب پرچم های زرد و آبی اقدامی نمادین از سوی سازمان حفاظت محیط زیست است